Blog

3 Strategi untuk Mencipta Kandungan SEO yang Efektif

Kandungan SEO mungkin kelihatan rumit untuk dicipta dan ditulis apabila memikirkan segala aspek yang perlu dipertimbangkan untuk menjadikannya optimum bagi enjin carian. Oleh itu, kandungan yang dihasilkan secara rawak atau tidak bermatlamat dengan harapan agar ia akan mendapat sambutan khalayak ramai kebiasaannya tidak membuahkan hasil. Oleh itu, strategi-strategi berikut berfungsi untuk membantu anda mencipta kandungan SEO yang efektif dan mendapat keutamaan untuk muncul di enjin carian.

1. Tentukan matlamat utama

Perkara yang paling penting dalam mana-mana jenis rancangan pemasaran, ataupun pakar digital marketing, adalah mengetahui matlamat utama laman web anda selari dengan matlamat perniagaan anda. Beberapa soalan yang anda boleh fikirkan untuk memastikan laman sesawang dan kandungan SEO anda mencapai matlamat yang anda telah tetapkan adalah “Adakah anda mahu mendorong penjualan atau langganan produk dan servis yang anda tawarkan?” dan “Adakah anda menjana keuntungan melalui iklan dan oleh itu memastikan lebih banyak lawatan daripada pengguna adalah lebih penting?” 

Semestinya, matlamat anda haruslah mendorong penjualan produk atau servis yang anda tawarkan dan ke arah menjana keuntungan bagi syarikat anda. Matlamat anda juga akan menentukan jenis kandungan yang akan anda fokuskan. Sekiranya matlamat utama anda adalah mendorong penjualan produk, maka fokus utama anda mestilah menarik, seperti halaman produk maklumat yang dioptimumkan untuk enjin

carian. Fokus sampingan boleh membantu kandungan blog yang menggambarkan ciri-ciri serta cara menggunakan produk anda. Sekiranya laman web anda beroperasi pada model iklan dan tujuannya adalah untuk menarik pembaca baru melalui carian, anda pasti ingin menumpukan perhatian pada kandungan yang panjang dan mempunyai maklumat yang padat serta kandungan berunsur hiburan. 

2. Kenali pelawat anda

Apabila anda telah yakin dengan matlamat yang telah anda tetapkan, anda haruslah mengenali pelawat dan pelanggan anda. Salah satu cara untuk berbuat demikian adalah dengan melakukan tinjauan dan analisis data yang dapat membantu anda

Mendapat gambaran yang lebih baik mengenai pelawat atau pelanggan laman sesawang anda. Pertimbangkan cara untuk membina dan membentuk personaliti sasaran pelanggan yang mewakili pelawat ideal laman web anda, kemudian fikirkan apa jenis kandungan yang akan pelawat tersebut cari. Sebagai contoh, Sekiranya perniagaan anda menyasarkan pelanggan remaja, anda mungkin mahu memberikan tumpuan kepada trend terkini serta lebih banyak menghasilkan kandungan gambar dan video. Anda juga akan ingin memastikan laman web anda dioptimumkan untuk penggunaan telefon pintar mudah alih.

3. Analisa dan nilai semula

Langkah yang penting tapi sering dipandang remeh adalah mengikuti perkembangan analisis laman web anda. Analisis pakar SEO anda secara berkala terhadap kandungan yang pernah anda terbitkan penting untuk melihat strategi mana yang berfungsi, ataupun tidak. Langkah kejayaan yang baik dan penglibatan merangkumi paparan halaman, pautan, komen (pada catatan blog dan beberapa jenis kandungan lain), perkongsian sosial (Facebook ‘Like’, Tweet.), dan kadar penukaran. Selain daripada itu, luangkanlah masa untuk mengemas kini dan meningkatkan kandungan SEO anda yang lama atau telah diterbitkan pada masa lalu, dengan mengoptimumkan artikel untuk kata kunci tertentu.

Jika anda dapat melihat sebarang kejayaan dalam sesuatu strategi yang telah diaplikasi, kaji kejayaan tersebut sehingga anda dapat mengulangi strategi tersebut yang menampakkan corak kandungan SEO yang efektif dan berjaya. 

untuk maklumat lebih lanjut mengenai Pakar Google Malaysia, sila lawati https://www.pakarseo.com.my/

Theme by Anders Norén