Blog

5 cara kreatif untuk meningkatkan laman web anda

Search Engine Optimization (SEO) adalah strategi dalam pemasaran digital yang saat ini digunakan oleh banyak perniagaan. Dengan SEO, kesedaran jenama dapat diperoleh, pengunjung laman web menjadi lebih banyak, dan perniagaan dapat berkembang ke arah yang lebih baik juga. Inilah yang menjadikan SEO cemerlang pada masa ini. Dalam prosesnya, ini tidak hanya memerlukan pakar, tetapi juga aplikasi SEO diperlukan untuk meningkatkan lalu lintas pengunjung web juga.

Kini terdapat banyak aplikasi SEO yang berguna untuk meningkatkan lalu lintas pelawat web anda. Tetapi tidak semuanya dapat digunakan dengan mudah dan ketidakpastian juga mendapat prestasi optimum dari aplikasi. Daripada kekeliruan dalam mencari aplikasi SEO yang berkesan, berikut adalah lima aplikasi SEO untuk meningkatkan lalu lintas laman web yang dapat anda gunakan sekarang.

1. Ubersuggest

Aplikasi SEO pertama yang boleh anda gunakan adalah Ubersuggest. Aplikasi Neil Patel ini berguna untuk mencari idea baru untuk kata kunci yang kemudian anda dapat gunakan dalam membuat kandungan laman web. Dengan Ubersuggest, anda boleh mendapatkan pelbagai kelebihan. Bermula dengan carian kata kunci tanpa had, kata kunci yang berkaitan yang berguna untuk mendapatkan idea baru yang lain, serta idea kandungan yang dapat menjadikan anda kandungan baru dan segar untuk kata kunci tersebut. Hebatnya, Ubersuggest adalah percuma. Oleh itu, anda tidak perlu mengeluarkan sedikit kos untuk menggunakannya.

2. SEMrush

Sekiranya anda ingin mendapatkan pakej aplikasi yang dapat melakukan apa saja dalam strategi SEO, maka SEMrush adalah jawapannya. Dalam aplikasi ini, anda dapat memperoleh analisis pemasaran yang lengkap, untuk melihat prestasi laman web anda. Secara penuh, SEMrush dapat memberikan maklumat mengenai lalu lintas laman web, kata kunci, penggunaan AdWords, audit laman web, mencari topik baru untuk pembuatan kandungan, untuk mencari data lain yang berkaitan dengan SEO. SEMrush boleh digunakan secara percuma, tetapi untuk mendapatkan ciri yang paling optimum, anda perlu membayar untuk menggunakannya.

  1. Google Analytics

Sekiranya anda ingin melihat prestasi laman web anda dari segi lalu lintas, maka Google Analytics adalah jawapannya. Dengan Google Analytics, anda dapat melihat lalu lintas laman web secara berkala, bahkan dapat disesuaikan dengan jangka waktu pilihan anda. Dari sana, akan dilihat bagaimana prestasi laman web anda. Hasil ini dapat memberi anda strategi baru sehingga anda dapat memperoleh lebih banyak lalu lintas di masa depan.

3. Google Keyword Planner

Dari segi nama,Google Keyword Planner jelas kelihatan. Sebagai salah satu produk dari Google, aplikasi ini berguna untuk mencari kata kunci dan mengira trafik laman web yang dapat memberi anda idea dari sana. Bukan hanya kata kunci, idea untuk iklan boleh didapati di Google Keyword Planner juga. Semua carian dalam aplikasi ini dapat diatur sesuai dengan produk, laman web, atau kategori perniagaan anda untuk meningkatkan lalu lintas ke pengunjung web secara maksimum.

4. Google Search Console

Selain Google Analytics dan Google Keyword Planner, terdapat juga Google Search Console. Penggunaan utama aplikasi SEO ini adalah untuk memeriksa indeks status dan juga meningkatkan keterlihatan laman web anda. Dengan begitu, laman web anda juga akan mendapat peningkatan dari segi lalu lintas.

Itulah lima aplikasi SEO untuk meningkatkan trafik laman web yang boleh anda gunakan sekarang. Semoga maklumat di atas dapat bermanfaat bagi anda dalam menggunakan strategi SEO untuk meningkatkan perniagaan yang sedang dijalankan.

untuk maklumat lebih lanjut mengenai SEO Servis KL, sila lawati https://www.pakarseo.com.my/

Theme by Anders Norén