Blog

Apakah SEO dan Mengapa penting?

Pengoptimuman enjin carian pada masa kini lebih penting daripada sebelumnya dan setiap webmaster perlu memahami makna sebenar SEO serta potensi yang dihasilkan untuk setiap perniagaan.

Apa itu SEO?

Pengoptimuman enjin carian atau SEO secara ringkas, adalah satu set peraturan untuk mengoptimumkan laman web anda untuk enjin carian dan meningkatkan kedudukan enjin carian anda.

Ini adalah cara terbaik untuk meningkatkan kualiti laman web anda dengan menjadikannya mesra pengguna, lebih pantas dan mudah untuk mengemudi.

SEO boleh dianggap sebagai rangka kerja lengkap kerana keseluruhan proses mempunyai beberapa peraturan (atau garis panduan), beberapa peringkat dan satu set kawalan.

Mengapa SEO penting?

Dalam pasaran yang berdaya saing hari ini, pemasaran SEO lebih penting daripada sebelumnya.

Enjin carian menyediakan berjuta-juta pengguna sehari mencari jawapan kepada soalan atau penyelesaian untuk masalah mereka.

Jika anda mempunyai laman web, blog atau kedai dalam talian, SEO boleh membantu perniagaan anda berkembang dan memenuhi objektif perniagaan.

Pengoptimuman enjin carian adalah penting kerana:

 • Majoriti pengguna enjin carian lebih cenderung untuk mengklik salah satu daripada 5 cadangan teratas pada halaman hasil (SERPS). Untuk mengambil kesempatan daripada ini dan mendapatkan pengunjung ke laman web atau pelanggan anda ke kedai dalam talian anda, tapak web anda perlu muncul di salah satu kedudukan teratas.
 • SEO bukan sahaja tentang enjin carian tetapi amalan SEO yang baik meningkatkan pengalaman pengguna dan kebolehgunaan laman web.
 • Pengguna mempercayai enjin carian dan mempunyai kehadiran di kedudukan teratas untuk kata kunci pengguna mencari, meningkatkan kepercayaan laman web.
 • SEO adalah baik untuk promosi sosial laman web anda. Orang yang mencari tapak web anda dengan mencari Google atau Yahoo lebih cenderung untuk mempromosikannya di Facebook, Twitter, atau saluran media sosial yang lain.
 • SEO adalah penting untuk berjalan lancar laman web besar. Laman web dengan lebih daripada satu penulis boleh mendapat manfaat daripada SEO secara langsung dan tidak langsung. Manfaat langsung mereka adalah peningkatan trafik enjin carian dan faedah tidak langsung mereka mempunyai rangka kerja umum (senarai semak) untuk digunakan sebelum menerbitkan kandungan di laman web ini.
 • SEO boleh meletakkan anda di hadapan pertandingan. Jika dua laman web menjual perkara yang sama, enjin carian laman web yang dioptimumkan lebih cenderung mempunyai lebih banyak pelanggan dan membuat lebih banyak jualan.

Pengenalan kepada SEO untuk pemula

Bagi pemula untuk SEO, definisi di atas mungkin berbunyi rumit.

Dalam istilah yang lebih mudah, Pengoptimuman Enjin Carian adalah cara untuk meningkatkan laman web anda supaya ia akan kelihatan lebih dekat dengan kedudukan teratas dalam hasil carian Google, Yahoo, Bing atau enjin carian yang lain.

Apabila anda melakukan carian di Google perintah yang menunjukkan hasil yang dipaparkan, berdasarkan algoritma kompleks.

Algoritma ini (juga dikenali sebagai faktor kedudukan enjin carian), mengambil beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum mereka memutuskan laman web mana yang akan ditunjukkan di tempat pertama, tempat kedua dan lain-lain.

Mengoptimumkan tapak web anda untuk enjin carian akan memberikan kelebihan ke atas tapak yang tidak dioptimumkan dan anda meningkatkan peluang anda untuk menempati peringkat lebih tinggi.

Apakah tahap utama proses Pengoptimuman Enjin Carian?

Seperti yang saya nyatakan di atas, SEO bukanlah proses statik melainkan rangka kerja dengan peraturan dan proses.

Untuk kesederhanaan, SEO boleh dipecahkan kepada 3 peringkat utama:

 • SEO Teknikal: Dengan SEO teknikal anda boleh memastikan bahawa enjin carian dapat merangkak dan mengindeks laman web anda dengan keluar sebarang masalah.
 • SEO On-site: Aturan untuk memohon pada tapak dan kandungan anda untuk menjadikannya enjin carian mesra.
 • SEO Off-site: Cara untuk mempromosikan laman web atau blog anda supaya ia dapat menarafkan lebih tinggi dalam hasil carian.

SEO Teknikal

Tahap pertama dalam proses SEO disebut SEO teknikal. Seperti namanya, SEO teknikal tidak mempunyai kaitan dengan kandungan sebenar laman web atau dengan kaedah promosi laman web.

Ia mempunyai kaitan dengan tetapan yang perlu anda konfigurasikan untuk membuat kerja crawler enjin carian lebih mudah. Biasanya, sebaik sahaja anda mendapat SEO teknikal anda betul, anda mungkin tidak perlu berurusan dengannya lagi.

Sebaliknya, jika anda mempunyai masalah dengan merangkak dan pengindeksan, ia boleh memberi kesan negatif kepada kedudukan anda.

Untuk melakukan pemeriksaan audit SEO teknikal dan memastikan semuanya berjalan seperti yang diharapkan, baca Panduan Teknikal SEO kami.

SEO on-site

Tahap kedua adalah On-Page SEO. On-Page SEO perlu dilakukan terutamanya dengan kandungan dan elemen lain yang terdapat pada halaman.

Tidak seperti SEO teknikal dan di luar halaman, tumpuan utama pada halaman SEO adalah menyediakan crawler enjin carian yang mencukupi supaya mereka dapat memahami makna dan konteks kandungan anda.

Ingat bahawa enjin carian tidak membaca halaman seperti manusia supaya mereka mencari isyarat untuk mengetahui apa halamannya.

Pada peringkat ini anda akan berurusan dengan struktur laman web, kata kunci SEO, pengoptimuman tajuk, tajuk, pautan dalaman, imej SEO, markup data berstruktur dan teknik lain yang boleh menghantar isyarat yang tepat kepada enjin carian.

Jika diikuti dengan betul, SEO di halaman juga akan meningkatkan kebolehgunaan dan kredibiliti laman web atau blog.

Ambil perhatian bahawa pengoptimuman kandungan adalah sebahagian daripada halaman SEO tetapi kadang-kadang ini dirujuk sebagai Kandungan SEO.

Panduan On-Page SEO kami menerangkan pelbagai teknik SEO di halaman secara terperinci.

SEO Off-site

Peringkat ketiga adalah SEO Off-Page.

Selain daripada perubahan yang boleh anda lakukan ke laman web anda (SEO di tempat) sehingga kedudukannya lebih tinggi dalam SERPs, cara lain untuk meningkatkan kedudukan kedudukan laman web anda adalah dengan menggunakan teknik SEO di luar tapak.

SEO Off-site umumnya dikenali sebagai bangunan pautan tetapi saya lebih suka menggunakan istilah laman web promosi kerana cara yang tepat untuk mempromosikan laman web melibatkan lebih banyak kaedah dan teknik daripada membina pautan.

Mengapa SEO off-page penting?

Pada umumnya, apabila pengguna menaip pertanyaan carian, algoritma enjin carian melihat indeks mereka dan cuba mencari halaman terbaik yang dapat memuaskan niat pengguna.

Halaman yang calon yang baik muncul pada posisi pertama hasil carian.

Salah satu faktor untuk menentukan kedudukan laman web dalam hasil, ialah bilangan pautan masuk (backlink).

Backlinks adalah isyarat kepercayaan dan bergantung dari mana link akan datang, mereka boleh mempengaruhi kedudukan kedudukan anda.

Jika pautan itu datang dari laman web yang terkenal dan dipercayai, kedudukan anda akan terjejas secara positif.

Jika mereka dibayar pautan, pautan dalam direktori artikel, ladang pautan atau hasil pertukaran, kedudukan anda akan terjejas secara negatif.

Mendapatkan pautan dengan cara ini, adalah pelanggaran garis panduan Google dan kemungkinan besar juga akan mengakibatkan Penalti Google.

Apa yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan lebih banyak pautan?

Itulah soalan yang sangat baik dan saya yakin bahawa jika anda mencari Internet untuk frasa itu, anda akan mendapat beratus-ratus jawapan yang berbeza.

Anda boleh membaca artikel ini tentang bagaimana untuk mendekati bangunan link tetapi fokus utama anda bukan bagaimana untuk mendapatkan pautan tetapi bagaimana untuk membuat kandungan berkualiti baik untuk laman web anda.

Kandungan yang baik akan memberi anda pautan semulajadi yang seterusnya akan memberikan anda kedudukan dan trafik yang tinggi.
Jika anda cuba membeli pautan atau mendapatkannya dengan mudah, anda mungkin mempunyai kejayaan sementara dan kemudian melihat tapak web anda hilang dari halaman teratas selepas pembaharuan Google seterusnya.

Apakah cara terbaik untuk memulakan pembelajaran SEO?

Cara terbaik untuk belajar SEO adalah untuk mengamalkan SEO.

Selain mempelajari konsep dan teori yang berlainan, satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada apa yang telah anda pelajari berfungsi, untuk menggunakan pelbagai teknik di laman web dan memantau kedudukan anda.

Sumber-sumber berikut boleh membantu anda memulakan:

 • Panduan Pemula SEO – Sempurna untuk pemula untuk SEO.
 • Kursus SEO Lengkap – Kursus SEO kami sendiri yang merangkumi semua aspek SEO dengan contoh langkah demi langkah dan kajian kes.
 • Bagaimana untuk menjadi Pakar SEO – Panduan dengan senarai sumber untuk terus dimaklumkan tentang perkembangan baru dalam Dunia SEO.
 • Tutorial SEO DIY – Tutorial mengenai cara melakukan SEO sendiri. Ia merangkumi Konsep SEO asas dan lanjutan.
 • Senarai Semak SEO – Senarai semak berguna untuk memeriksa bahawa anda telah mengoptimumkan semua elemen.

Apakah perbezaan SEO dan pemasaran Internet?

Sesetengah orang sering bertanya kepada saya “Adakah SEO sama seperti Pemasaran Internet?” Jawapan paling mudah yang saya dapat berikan ialah SEO adalah salah satu alat yang tersedia dalam Pemasaran Internet anda.

Ia bukan Pemasaran Internet seperti itu tetapi ia boleh menjadi sebahagian daripada kempen Pemasaran Internet keseluruhan anda yang biasanya termasuk perkara lain seperti promosi media sosial, strategi kandungan dll.

Kandungan yang baik masih merupakan faktor kejayaan yang paling penting dengan atau tanpa SEO

Sebelum menutup pengenalan ini kepada pengoptimuman enjin carian, anda mesti mempunyai jelas dalam fikiran anda bahawa SEO tidak dapat membantu anda jika anda tidak mempunyai kandungan yang baik.

Dalam erti kata lain, jika anda cuba untuk SEO sebuah laman web dengan kandungan tidak sangat baik peluang anda untuk berjaya (dalam jangka panjang) adalah minimum.

Di sisi lain, sebuah laman web dengan kandungan yang baik dapat dilakukan dengan baik dengan atau tanpa SEO. SEO hanya akan memberi laman web ini satu rangsangan tambahan.

SEO adalah satu kemestian untuk setiap harta web

Untuk jumlah itu, pengoptimuman enjin carian atau SEO adalah satu cara untuk mengoptimumkan laman web anda supaya enjin carian akan memahaminya dengan lebih baik dan memberi anda kedudukan yang lebih tinggi.

Adalah penting kerana pendekatan SEO yang baik boleh memacu lebih banyak trafik ke laman web, blog atau kedai dalam talian dan mendapatkan lebih banyak pelanggan, membuat jualan dan memenuhi objektif perniagaan anda.

Theme by Anders Norén