Blog

Pengenalan kepada Jenis Kandungan SEO yang Bakal Menjana Bisnes Anda

Servis SEO, ataupun Search Engine Optimization merujuk kepada kandungan yang dicipta untuk menarik lebih banyak pengguna internet yang tertarik kepada servis dan produk anda untuk melawat laman sesawang syarikat anda. Kandungan SEO boleh merangkumi salah satu perkara berikut:

  1. Catatan blog: Cara termudah untuk mencipta kandungan SEO yang berkesan/ Secara amnya, catatan blog adalah menarik dan membuatkan pengguna dan pelawat laman sesawang anda berminat untuk membeli produk atau melanggan servis yang anda tawarkan.
  2. Artikel: Merangkumi pelbagai jenis artikel yang tidak terhad kepada produk dan servis yang ditawarkan oleh perniagaan anda. Artikel ini dapat membantu pelawat dan menarik mereka untuk menerokai laman sesawang anda.
  3. Panduan: Panduan adalah isi kandungan yang lebih panjang yang menerangkan secara terperinci bagaimana untuk melakukan sesuatu. Anda boleh menerbitkan panduan lengkap untuk sesuatu perkara atau topik di laman web anda, atau anda juga boleh menerbitkan satu ringkasan atau petikan, yang memerlukan pelawat untuk mendaftar atau pergi ke halaman lain untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.
  4. Video – Secara umumnya, terdapat lebih kandungan video di laman web daripada halaman teks pada zaman sekarang. Oleh itu, adalah lebih efektif bagi laman web anda untuk mempunyai video di halaman pertama dengan kata kunci yang kompetitif berbanding dengan artikel yang merupakan cara yang konvensional.
  5. Infografik – Infografik, atau gambar berformat besar, mengandungi banyak data dan informasi (selalunya dalam bentuk grafik atau carta) mengenai sesuatu subjek  Namun, kerana begitu banyak kandungan disertakan dalam gambar, teks tersebut tidak dapat dibaca oleh enjin carian. Anda boleh meminta pertolongan pakar digital marketing untuk mengoptimumkan kandungan SEO anda jika anda hendak menggunakan infografik.
  6. Tayangan slaid – Tayangan slaid adalah cara untuk memaparkan rangkaian yang berkaitan dengan gambar. Kadang kala gambar adalah lebih penting daripada teks – sebagai contoh dalam bidang fesyen. 

untuk maklumat lebih lanjut mengenai Pakar Google Malaysia, sila lawati https://www.pakarseo.com.my/

Theme by Anders Norén